Türkiye’de son 15 günde sekiz polis intihar ederek hayatını kaybetti. Polisin Sesi Platformu’un aktardığı rakamlara göre ise 2024 yılında toplamda 70 emniyet mensubu kişi hayatına kıydı.

Peki polislerin intihar etmelerinin altında hangi nedenler yatıyor?

Daha önce Yargıtay kararıyla kapatılan polis meslek örgütü Emniyet-Sen Genel Başkanı ve 2022 yılında Polisin Sesi Platformu’nu kuran Faruk Sezer ile şu anda halihazırda görev yapan ve ismini vermek istemeyen “rütbeli” bir emniyet mensubu Perşembe günü polisleri intihara götüren sebepleri Euronews Türkçe’ye anlattı.

Polisin Sesi Platformu kurucusu eski emekli emniyet mensubu olan Faruk Sezer, “İntiharın gelinen son noktasında, ailevi sorunlar, yüksek borçlanmalar gibi gerekçeler gösteriliyor ama intiharlar bardağı taşıran son damladan değil, bardağı dolduran sebepler olan meslek hayatından kaynaklanıyor,” diye belirtiyor.

13 senedir emniyet mensuplarının sorunlarını takip ettiklerini dile getiren Faruk Sezer, “Aslında emniyet teşkilatındaki sorunların altında yatan nedenlerin yıldırma, mobbing olduğunu, diğer sorunların bu mobbing ve yıldırmadan kaçarken yaşandığını iddia ediyoruz,” diye konuşuyor.

Faruk Sezer, “Son 15 yılda canına kıyan meslektaşlarımızın sayısı cinnet geçirerek öldürdüğü aile bireyleri ile birlikte baktığımızda sekiz yüz kişiden fazla yapıyor,” diyor.

Polis maaşlarının yüksek olduğu iddiasıyla ilgili olarak kamuoyunda bir yanılgının olduğunu belirten Sezer, “Polisin o yüksek maaşlarını, çalışma saatine böldüğünüz zaman asgari ücretten daha düşük maaş alındığı gerçeğini kimse görmüyor,” diye konuşuyor.

Emniyet çalışanlarının ikinci bir iş yapamadığını, ek gelir sağlayamadığını söyleyen Sezer, “Zaten ikinci bir iş yapma hakkı olsa bile, çalışma saatlerinden dolayı bunu yapmasının imkanı yok,” diye belirtiyor.

Polislerin intiharlarıyla ilgili olarak sunulan gerekçeleri örneklendiren Sezer, “Borcu olan adam var. Ama borcunun sebebi bu teşkilattan kaçmak için iş kurmak. Ya da ‘ailevi sorunları varmış’ deniyor. Araştırıyoruz birazcık altını deşiyoruz. Bakıyoruz ki, evet aile problemleri varmış. Eşiyle her gün kavga ediyormuş. Ancak bu kavganın çoğunluğu eviyle ilgilenememekten, yani doğru dürüst izni yok. Gece görev, hafta sonu görev, hafta içi görev,” sözleriyle durumu özetliyor.

İntihar gerekçeleri olarak gösterilen sorunların polislere özel olmadığını, aynı sorunları başka meslek sahibi insanların da yaşadığına dikkat çeken Sezer, “Öğretmen, doktor borsada hiç batmadı mı? Yani kriptosu, borsa hesabı batan sadece polisler mi? Ailevi sorunları olan sadece polisler mi?” diye konuşuyor.

Polis intiharlarına cevap değil çözüm bulunması gerektiği belirten Sezer, “Ekonomik ve ailevi sorunları herkesin yaşadığını söyleyince de ‘Polisler silah yakın’ diye cevap bulunuyor. Zaten sıkıntılarımız hep böyle ortaya çıkıyor. Her şeye bir cevap buldukları için çözüm bulunamıyor. Cevap bulamasalar, çözüm aramaya başlayacaklar. Ama her şeye cevap buluyorlar,” ifadelerini kullanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2021 yılında geçmiş yıllara kıyasla intihar oranlarında bir artış olduğunu kabul ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazılı olarak yaptığı açıklamaya göre 2017’de yüz binde 20 olan intihar oranı 2020’de yüz binde 11’e düştü.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Murat Bakan ise konuyla alakalı olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya X platformu üzerinden polis sorunları ve bu intiharların araştırılmasına yönelik soru iletti.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir