TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcileri, kamu işverenini temsil eden TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) ile masaya oturdu. Görüşmelerin ilk turu TÜHİS Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

Toplantıda Rakam Konuşulmadı, Müzakere Süreci Başladı

Basına kapalı yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, HAK-İŞ ile ortak hazırladıkları taleplerin 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulduğunu hatırlattı. Ağar, “Bugün TÜHİS ile taleplerimizi değerlendirdik. Henüz rakam konuşulmadı. Müzakere sürecindeyiz. 24 Nisan’da ikinci toplantıyı yapacağız. Temennimiz, uzatmadan anlaşmaya varmaktır” dedi.

HAK-İŞ: “İstişare Süreci Devam Ediyor”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de çerçeve sözleşmenin 600 bini aşkın kamu işçisini kapsadığını vurgulayarak, “TÜHİS henüz resmi bir teklifte bulunmadı. Ancak talep ettiğimiz diğer konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Sürecin masa başında, uzlaşmayla sonuçlanmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gözler TÜHİS’in İlk Teklifinde

Toplu sözleşme sürecinin devamında en kritik adım, kamu işverenini temsil eden TÜHİS’in işçilere sunacağı ilk zam teklifinde olacak. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak teklifini 25 Şubat’ta bakanlığa sunmasının ardından, TÜHİS’in bu hafta içinde ilk resmi karşı teklifini vermesi bekleniyor.

İşçilerin Talepleri Ne?

Kamu işçileri, günlük brüt ücretin en az 1.800 TL’ye yükseltilmesini talep ediyor. Bu artışın ardından 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 50 zam istenirken, takip eden 6 aylık dönemlerde yüzde 25 zam ve yüzde 10 refah payı talep ediliyor. Taban ücretlerde iyileştirme ve ek haklarla birlikte bu taleplerin işçiler için ciddi bir gelir artışı sağlaması hedefleniyor.

Bir Sonraki Toplantı 24 Nisan’da

Taraflar ikinci görüşme için 24 Nisan’da yeniden TÜHİS’te bir araya gelecek. Müzakere sürecinin kısa sürede tamamlanması ve işçilerin beklentilerinin karşılanması yönünde taraflar temkinli bir iyimserlik içinde.

Görüşmelerin seyri, memur sendikaları tarafından da yakından takip ediliyor çünkü kamu işçilerine yapılacak zam, memur maaş zammı pazarlıklarında da belirleyici olacak.

Kamu İşçileri Ne İstiyor?

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak talepleri arasında en düşük günlük ücretin 1800 TL’ye çıkarılması, 2025’in ilk yarısı için %50, ikinci yarısı için %25 zam ve %10 refah payı yer alıyor. Görüşmeler 27 Şubat’ta başlamıştı, şimdi gözler TÜHİS’in yapacağı ilk resmi teklifte.

Müzakereler Hızlanıyor

İşveren tarafının maliyet hesaplamalarını tamamlamasıyla birlikte, görüşmelerde pazarlık sürecinin hızlanması bekleniyor. Tarafların anlaşmaya varmasıyla kamu işçileri için yeni ücret skalası belirlenecek.

Memurlar ve Emekliler İçin Sinyal Niteliğinde

Toplu sözleşme yalnızca kamu işçilerini değil, memur ve emeklileri de doğrudan ilgilendiriyor. Ağustos ayında başlayacak olan 8. Dönem Memur Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde kamu işçilerine yapılacak zam, memur zamlarının çerçevesini şekillendirmede önemli bir gösterge olacak.

Aynı zamanda özel sektördeki toplu sözleşme görüşmeleri, özellikle MESS gibi büyük sendikaların yürüttüğü görüşmeler de kamu işçilerine yapılan zamları referans alacak. 

Beklenti Büyük

Enflasyon karşısında alım gücü eriyen kamu çalışanları ve memurlar, bu görüşmelerin sonucunu yakından takip ediyor. Yapılacak anlaşmanın, hem kamu işçilerinin refahını hem de genel ekonomik dengeyi etkilemesi bekleniyor.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir