Yaşanan kavgalara karıştığı iddia edilen 6 sağlık personelinin farklı illere sürgün edilmesiyle sonuçlanan olayda, gözler hastane yönetimine çevrildi. Ancak tartışmaların odağındaki Başhekim hakkında henüz bir soruşturma açılmaması dikkat çekti.
İlk Kavga Adliyeye Taşındı
6 Mart 2025 tarihinde mesai sonrasında Diş Hekimi Z.Ç. ile bir diş protez teknisyeni arasında başlayan sözlü tartışma fiziksel kavgaya dönüşmüştü. Yaşanan olayın ardından polis devreye girmiş ve konu yargıya taşınmıştı. Kavgaya karışan Diş Hekimi ertesi gün apar topar başka birim olan semt polikliniğine görevlendirildi.
Bu Kez Hastane İçinde Saldırıya Uğradı
Ancak olaylar bununla sınırlı kalmadı. Diş Hekimi, görev değişikliği bildiriminin ardından eşyalarını toplamak üzere tekrar hastaneye gittiğinde 10’u aşkın teknisyen tarafından protesto edildi. Protestonun ardından teknisyenlerin üzerine yürüdüğü Diş Hekimi, başka bir hekimin odasına sığınmak zorunda kaldı. Burada da saldırıya uğrayan Z.Ç., hastaneye kaldırıldı. Bu olay da adli mercilere bildirildi ve soruşturma başlatıldı.
Personel Sürgün Edildi, İdareciler Yerinde Kaldı
Yaşanan olaylara karışan 6 sağlık personeli, soruşturma tamamlanmadan farklı illere gönderildi. Bilecik, Kütahya, Bursa, Bolu ve Kocaeli’ye tayin edilen personelin henüz disiplin süreci tamamlanmadan yerlerinden edilmesi tepkiyle karşılandı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bazı sağlık çalışanları, “Bu kadar hızlı sürgün yapılabiliyorsa, neden ihmali olan hastane yöneticileri hakkında hiçbir işlem yapılmıyor?” diyerek tepkilerini dile getirdi.
“Başhekim İhmalsiz mi?” Sorusuna Yanıt Bekleniyor
Kamuoyunda en çok sorulan soru ise şu: Bir devlet hastanesinde sağlık personeline saldırı gerçekleşmişse, bu durumun sorumluluğu sadece olayın taraflarına mı aittir? Hastane yönetiminin ve başhekimin olayın önlenmesi konusunda yeterince tedbir almadığı, hatta ihmaller zinciri içinde rol oynadığı ileri sürülüyor. Özellikle ilk olayın ardından önlem alınmamış olması, ikinci saldırıya zemin hazırlamış gibi görünüyor.
Güvenlik Zaafı Göz Ardı mı Edildi?
Yaşanan ikinci saldırının hastane içinde ve mesai saatleri içinde gerçekleşmiş olması, sağlık kurumlarında çalışanların güvenliğine dair ciddi soru işaretleri doğurdu. Sağlık çalışanları, “Devlet kurumunda 10’dan fazla kişi bir diş hekimine saldırıyor ve kimse bu durumu önleyemiyor. Bu nasıl güvenlik önlemi?” diyerek durumun vahametine dikkat çekti.
İl Sağlık Müdürlüğü’ne Çağrı: Yöneticiler de Sorgulansın
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici’ye çağrıda bulunan sağlık çalışanları, sadece olaylara karışan personelin değil, ihmali bulunan yöneticilerin de sorumluluğa çağrılması gerektiğini ifade ediyor. “Bu olayların tekrarlanmaması için başta başhekim olmak üzere idareciler hakkında da gerekli soruşturmalar açılmalı” görüşü kamuoyunda geniş yer buluyor.
Gerekli Önlemler Alındı mı?
Olayların ardından güvenlik önlemlerinin artırılıp artırılmadığı ise belirsizliğini koruyor. Personel ve hasta güvenliğini sağlamakla yükümlü olan yöneticilerin, benzer saldırıların tekrar yaşanmaması için hangi tedbirleri aldığı merak ediliyor.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hızla arttığı bu dönemde, yöneticilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor. Sağlık kurumlarında çalışan herkesin güvenli ve huzurlu bir ortamda görevini sürdürebilmesi için, sadece bireyler değil, yöneticiler de hesap verebilir olmalı.
Kaynak: Ayhan AYDINER/Haber Es