Özellikle altın, son 6 ayın en kötü haftalık performansını sergilerken; petrol yükseldi, tarım emtiaları ise karışık seyretti.

Altın Güvenli Liman Olma Özelliğini Kaybetti

ABD ve Çin’in gümrük vergilerini geçici olarak azaltma kararıyla birlikte güvenli liman talebinin düşmesi ve doların güçlenmesi, altın fiyatlarını baskıladı. Ons altın, %2,7 düşerek 3.200 dolara geriledi ve 11 Kasım 2024’ten bu yana en zayıf haftasını yaşadı.

Güçlü Dolar ve Fed Beklentileri Belirleyici Oldu

Dolar endeksi %0,8 artarak 101,1’e çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,44’e yükselirken, enflasyon verileri zayıf gelse de Fed’in faiz indirimi beklentileri eylül ayına ötelendi. Bu da altın gibi faiz getirisi olmayan varlıklarda satış baskısını artırdı.

Baz Metallerde Karmaşık Tablo

Ticaret savaşlarındaki yumuşama baz metallerde iyimserlik yarattı ancak stok artışları fiyatları frenledi:

Alüminyum %2,4, çinko %1,3 arttı

Bakır %1,3, nikel %1,6 geriledi

Petrol Yükseldi, Doğalgaz Sert Düştü

Brent petrol haftayı %1,8 yükselişle kapattı. ABD-Çin arasında tansiyonun düşmesi ve küresel büyüme umutları fiyatları destekledi. Ancak doğalgazda durum farklıydı: ABD menşeli kargoların Avrupa’ya yönelmesiyle fiyatlar %12,4 düştü.

Tarımda Buğday Öne Çıktı, Soya ve Mısır Geriledi

Mısır ve Rusya’nın buğday ticaretini izleme kararı ve artan ihracat, buğday fiyatlarını %0,6 yukarı taşıdı. Buna karşın:

Mısır %1,5

Soya fasulyesi %0,1 değer kaybetti

Pirinç %0,8 yükseldi

Kakao Rekor Kırdı, Kahve Sert Geriledi

Batı Afrika’daki verim düşüşü ve kuraklık nedeniyle kakao fiyatları %18,9 artarak haftanın yıldızı oldu. Öte yandan:

Kahve %5,7

Pamuk %2,2

Şeker %1,2 geriledi

Doların değer kazanması ve ABD-Çin ilişkilerinde tansiyonun düşmesiyle birlikte yatırımcılar güvenli limanlardan uzaklaştı. Spot altın, haftanın son işlem gününde yüzde 0,85 gerileyerek 3.212 dolar seviyesine düştü. Haftalık bazda kayıp yüzde 3’ü aştı.

Gram Altın da Etkilendi

Uluslararası ons altındaki düşüş, iç piyasaya da yansıdı. Gram altın yüzde 0,5 oranında gerileyerek 4.015 TL seviyelerine çekildi. Bu düşüşle birlikte gram altın, haftayı ekside tamamlama yolunda ilerliyor.

Doların Gücü Altını Bastırdı

Dolar endeksi haftayı yüzde 0,3’lük yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor. Üst üste dördüncü haftada da kazanç sağlayan dolar, altın gibi dolar bazlı varlıkların yatırım maliyetini artırarak talebi zayıflattı.

Tastylive Küresel Makro Başkanı Ilya Spivak, “Altın bu hafta sert satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifelerinin geçici olarak düşürülmesi, piyasaları olumlu etkiledi” değerlendirmesini yaptı.

ABD Verileri Piyasayı Rahatlattı

ABD’de açıklanan ekonomik veriler, üretici fiyatlarında beklenmeyen düşüşler ve perakende satış büyümesinde yavaşlama yönünde geldi. Enflasyon verilerinin de tahminlerin altında kalması, Fed’in faiz indirimi olasılığını güçlendirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Michael Barr ise, ekonominin sağlam bir zeminde ilerlediğini belirterek enflasyonda yüzde 2 hedefine doğru adım adım yaklaşıldığını ifade etti. Ancak Barr, ticaret politikalarının geleceğine dair belirsizliklere de dikkat çekti.

Faiz İndirimi Beklentisi Altını Nasıl Etkiler?

Piyasalar, 2025 içinde toplamda 57 baz puanlık faiz indirimi beklentisi taşıyor. İlk indirimin Eylül ayında gelmesi öngörülüyor. Faizlerin düşmesi, getirisi olmayan altın gibi varlıklar için avantaj yaratabilir.

KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer, “Altındaki düşüşler hâlâ yatırımcılar için alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Bu da altının, belirsizlik ortamında cazibesini koruduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Gümüş, Platin ve Paladyum da Geriledi

Altınla birlikte diğer değerli metallerde de düşüş gözlemlendi:

Gümüş: Yüzde 0,6 düşerek 32,49 dolar/ons’a geriledi.

Platin: Yüzde 0,3 kayıpla 986,58 dolar/ons seviyesine indi

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir