Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YÖNETMELİK

Karar Sayısı: 9073

Ekli “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince karar verilmiştir.

29 Ekim 2024

Recep Tayyip ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI

AİLE HEKİMLİĞİ SÖZLEŞME VE ÖDEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 29/6/2021 tarihli ve 4198 sayılı Cumhurbaşkanı Karan ile yürürlüğe konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine “gebe” ibaresinden sonra gelmek üzere “, lohusa” ibaresi ve “koruyucu” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve önleyici” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Sözleşme süresi sonunda görevine devam etmek isteyen aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının sözleşmeleri; gebe, lohusa, bebek-çocuk izlemleri, bağışıklama, kronik hastalık tarama ve izlemleri, kanser taramaları gibi koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri kapsamında Bakanlıkça belirlenecek ve her sözleşme dönemi öncesinde ilan edilecek göstergelerden aile hekimliği biriminin aldığı toplam puanın yine Bakanlıkça belirlenecek ve her sözleşme dönemi öncesinde ilan edilecek gösterge hedef puanına eşit olması ya da hedef puanı geçmesi halinde yenilenir. Göstergeler ve/veya hedef puanlar, bölgesel olarak belirlenebilir. Bu değerlendirme bir sözleşme döneminde altı ay ve üzeri çalışan sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı için uygulanır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasına (f) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.
“g) 657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde belirtilen süre ve usul çerçevesinde göreve gelinmemesi.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına “çıkarma cezası” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya bir sözleşme döneminde toplam altı ay ve üzerinde destek ödemesi kesintisini gerektirir disiplin cezası” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (3) numaralı alt bendinde yer alan “4000” ibaresi “3500” şeklinde değiştirilmiş, (5) numaralı alt bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, (8) numaralı alt bendinde yer alan “4000” ibaresi “3500” şeklinde değiştirilmiş, (12) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bende (12) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bentler eklenmiş, aynı fıkranın (b) bendinde yer alan “% 14’ünün” ibaresi “% 17,4’ünün” şeklinde değiştirilmiş ve (c) bendinin (1) numaralı alt bendinin sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“1) Kayıtlı kişilerden;
i) Gebeler ve lohusalar için (3) katsayısı,
ii) Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için (2,25) katsayısı,
iii) 0 – 28 gün nüfus grubu için (5) katsayısı,
iv) 29 – 365 gün nüfus grubu için (2) katsayısı,
v) 13 – 59 ay nüfus grubu için (1,6) katsayısı,
vi) 65 yaş ve üstü nüfus grubu için (1,6) katsayısı,
vii) Diğer kişiler için ilgili yaş gruplarının, sağlık kuramlarına yıllık başvuru sayısı, nüfus grubunun sağlık ihtiyaçları ile birim türüne göre her yılın ocak ayında Bakanlıkça belirlenen ve ağırlıklı ortalaması (0,79) olan katsayısı,
esas alınır. Ancak son altı ayda birime müracaat etmeyen nüfus grupları için belirtilen katsayının yarısı esas alınır.”
“Ancak aylık asgari 96 saatten az olmaması kaydıyla 5 nöbet tutulmadığı takdirde, tutulmayan her 8 saatlik nöbet için 1,65 katsayısı % 8 azaltılarak uygulanır.”
“12) Aile hekimine;
i) Günlük muayene sayısının;
a. Hedef muayene sayısına oranının 0,5 – 1 (1 hariç) arasmda olması halinde, günlük muayene sayısı ile doğra orantılı artacak şekilde tavan ücretin % 22,05’i ila % 44,1 ‘i,
b. Hedef muayene sayısına oranının 1 ve üzerinde olması halinde tavan ücretin % 44,1’i,
ii) Kronik hastalıklar için belirlenen aylık hedef nüfusunun;
a. % 40’ım taraması halinde tavan ücretin % 18,9’u,
b. % 70 ve üzerini taraması halinde tavan ücretin % 37,8’i,
iii) Yıl içerisinde aile hekimliği birimine kayıtlı kişilerin kamu, özel ve üniversite hastanelerine yapmış oldukları kişi başı hekime müracaat sayısının bir önceki yılın aynı dönemi içerisinde yaptıkları kişi başı başvuru sayısına eşit olması ya da bu sayıdan düşük olması veya önceki 12 aylık dönemde kayıtlı kişilerin kişi başı tüm sağlık kuram ve kuruluşlarına müracaat sayısı 7 den az olması durumunda tavan ücretin % 31,5’i,
iv) Aile hekimliği birimi memnuniyet oranının il oranının üzerinde olması halinde tavan ücretin % 6,3’ü,
v) Aile hekiminin akılcı ilaç kullanım oranının il oranının altında olması halinde tavan ücretin % 6,3’ü,
oranında teşvik ödemesi yapılır.”
“13) (12) numaralı alt bendin (i) ayrımında belirtilen günlük muayene sayısı (MG); aşağıda formülü gösterildiği şekilde, aile hekiminin fiilen çalıştığı günler için her bir nüfus grubuna ait muayene sayısının (M) nüfus grup katsayısı (K) ile çarpımlarının toplamının ilgili aydaki fiilen görev yaptığı gün sayısma (f) bölünmesi ile bulunur.
n=l
14) (12) numaralı alt bendin (i) ayrımında belirtilen hedef muayene sayısı (MH); aşağıda formülü gösterildiği şekilde, ilgili aydaki her bir nüfus grubuna ait önceki yılın aynı ayındaki tüm sağlık kuruluşlarına başvuru sayısının (A) ilgili nüfus grubunun katsayısı (B) ile çarpımlarının toplamının, yansının, çalışma günü sayısına (Ç) bölümünün, yukan yuvarlanmasıyla elde edilen tam sayının ilgili ayın Türkiye geneli ortalama kayıtlı kişi sayısının hedef muayene katsayısı olan binde 16’sı ile çarpımıyla elde edilecek sayı (i) ile toplamının yarısının aşağı yuvarlanması ile elde edilen tam sayıdır. Türkiye geneli ortalama kayıtlı kişi sayısı ile çarpılacak olan hedef muayene katsayısı Bakanlıkça her yıl değiştirilebilecektir. Hedef muayene sayısı, ilgili ayın Türkiye geneli ortalama kayıtlı kişi
sayısının binde 34 ünden (B) büyük olanlar için 75’tir.
19
. 1 1 V1
= (I + – x-x / (Ax B))X
2 Ç Z_ı
n=i
15) (12) numaralı alt bendin (ii) ayrımının (b.) alt ayrımında belirtilen % 70 oranı; sağlık kurumlarına başvuru profili, nüfiıs grubunun sağlık ihtiyaçları ve birim türüne göre Bakanlıkça % 90 oranını geçmeyecek şekilde artırılabilir. Artırılması halinde bu durum yılın ilk ayında yayımlanır.
16) (12) numaralı alt bendin (v) ayrımına göre yapılacak teşvik ödemesinde; antibiyotik başta olmak üzere anti-enflamatuar, PPI gibi ilaç gruplarının yanı sıra yıllık, dönemlik, birim türü ve/veya bölgesel hedefler ve ödeme ağırlıkları Bakanlıkça belirlenir.”
“Aile sağlığı merkezinin, bu alt bent kapsamında aile hekimince karşılanması öngörülen gider unsurlarından, hizmet verimliliğini ve kalitesini artırmak, sürekliliğini sağlamak amacıyla Bakanlıkça karşılananların bedelleri, ilgili aile hekimine yapılacak aile sağlığı merkezi gider ödemesinden kesilerek bakım, onarım, kiralama, iç mekan tadilatı, tefrişat ve malzeme temini de dahil olmak üzere aile sağlığı merkezlerinin giderlerinde kullanılmak üzere il sağlık müdürlüğünün bu amaçla açılacak döner sermaye hesabına aktarılır. Bu kesinti, Hazine ve Maliye Bakanlığının onayı aranmaksızın yukarıdaki aile sağlığı merkezi gider ödemesinden tavan ücretin % 12’sine kadar olarak uygulanabilir. Bu kesinti, Bakanlıkça çıkarılan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenen yönetici hekim için % 2 oramnda az uygulanır. Gider unsurlarının seçimine, uygulanacağı yer ve bölgenin belirlenmesine, bedellerinin hesaplama yöntemlerine ve konuya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “(sabit ödeme dahil)” ibaresi “(taban ödeme ve teşvik ek ödeme dahil)” şeklinde değiştirilmiş, “sabit ödeme mahsup edilip” ibaresi “teşvik ek ödemesi mahsup edilip” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya “maaş,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilave ödeme,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına “gebe,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “lohusa,” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (3) numaralı alt bendinde yer alan “4000” ibaresi “3500” şeklinde değiştirilmiş, (5) numaralı alt bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, (8) numaralı alt bendinde yer alan “4000” ibaresi “3500” şeklinde değiştirilmiş, (12) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı bende (12) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bentler eklenmiş ve aynı fıkranın (b) bendinde yer alan “% 7’sinin” ibaresi “% 8,7’sinin” şeklinde değiştirilmiştir.
“1) Kayıtlı kişilerden;
i) Gebeler ve lohusalar için (3) katsayısı,
ii) Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler için (2,25) katsayısı,
iii) 0 – 28 gün nüfus grubu için (5) katsayısı,
iv) 29 – 365 gün nüfus grubu için (2) katsayısı,
v) 13 – 59 ay nüfus grubu için (1,75) katsayısı,
vi) 65 yaş üstü nüfus grubu için (1,75) katsayısı,
vii) Diğer kişiler için ilgili yaş gruplarının, sağlık kuronlarına yıllık başvuru sayısı, nüfus grubunun sağlık ihtiyaçları ile birim türüne göre her yılın ocak ayında Bakanlıkça belirlenen ve ağırlıklı ortalaması (0,80) olan katsayısı,
esas alınır. Ancak son altı ayda birime müracaat etmeyen nüfus gruplan için belirtilen katsayının yansı esas alınır.”
“Ancak aylık asgari 5 nöbet (ve/veya 96 saat) tutulmadığı takdirde, tutulmayan her 8 saatlik nöbet için 1,65 katsayısı % 8 azaltılarak uygulanır.”
“12) Aile sağlığı çalışanına;
i) Günlük muayene sayısının;
a. Hedef muayene sayısma oranının 0,5 -1 (1 hariç) arasmda olması halinde, günlük muayene sayısı ile doğru orantılı artacak şekilde tavan ücretin % 2’si ila % 4’ü,
b. Hedef muayene sayısına oranının 1 ve üzerinde olması halinde tavan ücretin % 4’ü,
ii) Kronik hastalıklar için belirlenen aylık hedef nüfusunun;
a. % 40’ını taraması halinde tavan ücretin % 1,5’i,
b. % 70 ve üzerini taraması halinde tavan ücretin % 3’ü,
iii) Yıl içerisinde aile hekimliği birimine kayıtlı kişilerin kamu, özel ve üniversite hastanelerine yapmış oldukları kişi başı hekime müracaat sayısının bir önceki yılın aynı dönemi içerisinde yaptıkları kişi başı başvuru sayısına eşit olması ya da bu sayıdan düşük olması veya önceki 12 aylık dönemde kayıtlı kişilerin kişi başı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat sayısı 7 den az olması durumunda tavan ücretin % 2,5’i,
iv) Aile hekimliği birimi memnuniyet oranının il oranmın üzerinde olması halinde tavan ücretin % 0,5’i,
oranında teşvik ödemesi yapılır.”
“13) (12) numaralı alt bendin (i) ayrımında belirtilen günlük muayene sayısı (MG); aşağıda formülü gösterildiği şekilde, aile sağlığı çalışanının fiilen çalıştığı günler için birlikte çalıştığı aile hekiminin yaptığı her bir nüfus grubuna ait muayene sayısının (M) nüfus grup katsayısı (K) ile çarpımlarının toplamının ilgili aydaki aile sağlığı çalışanının fiilen görev yaptığı gün sayısına (f) bölünmesi ile bulunur.
19
“c =yje^CM!iK)
H=1
14) (12) numaralı alt bendin (i) ayrımında belirtilen hedef muayene sayısı (MH); aşağıda formülü gösterildiği şekilde, ilgili aydaki her bir nüfus grubuna ait önceki yılın aynı ayındaki tüm sağlık kuruluşlarına başvuru sayısının (A) ilgili nüfus grubunun katsayısı (B) ile çarpımlarının toplamının, yansının, çalışma günü sayısına (Ç) bölümünün, yukarı yuvarlanmasıyla elde edilen tam sayının ilgili aym Türkiye geneli ortalama kayıtlı kişi sayısının hedef muayene katsayısı olan binde 16 sı ile çarpımıyla elde edilecek sayı (i) ile toplamının yarısının aşağı yuvarlanması ile elde edilen tam sayıdır. Türkiye geneli ortalama kayıtlı kişi sayısı ile çarpılacak olan hedef muayene katsayısı Bakanlıkça her yıl değiştirilebilecektir. Hedef muayene sayısı, ilgili ayın Türkiye geneli ortalama kayıtlı kişi sayısının binde 34’ünden (B) büyük olanlar için 75’tir.
19
MH = 0+ ^7X^CAXB))XÖ^
n=l
15) (12) numaralı alt bendin (ii) ayrımının (b.) alt ayrımında belirtilen % 70 oram; bir önceki yılın sağlık kuramlarına başvuru profili, nüfiıs grubunun sağlık ihtiyaçları ve birim türüne göre Bakanlıkça % 90 oranını geçmeyecek şekilde artırılabilir. Artırılması halinde bu durum yılın ilk ayında yayımlanır.”

MADDE 9- Aym Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “% 25’i” ibaresi “% 50’si” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “% 25’i” ibaresi “% 50’si” şeklinde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan “(sabit ödeme dahil)” ibaresi “(taban ödeme ve teşvik ek ödeme dahil)” şeklinde, “sabit ödeme tutarı mahsup edilip” ibaresi “teşvik ek ödemesi mahsup edilip” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya “maaş,” ibaresinden soma gelmek üzere “ilave ödeme,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 10- Aym Yönetmeliğin 25/A maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin eki EK-1 AİLE HEKİMİ SÖZLEŞME ÖRNEGİ’nde yer alan “İl Sağlık Müdürlüğü” ibaresi “Valiliği” şeklinde, “(İL SAĞLIK MÜDÜRÜ)” ibaresi “(… VALİSİ)” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin eki EK-2 AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI SÖZLEŞME ÖRNEĞİ’nde yer alan “İl Sağlık Müdürlüğü” ibaresi “Valiliği” şeklinde, “(İL SAĞLIK MÜDÜRÜ)” ibaresi “(… VALİSİ)” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin eki EK-4 SOSYOEKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ ÜCRETİ LİSTESİ ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 14- Bu Yönetmelik 1/11/2024 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15- Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir