AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, Anayasa Mahkemesi’nin bazı hükümleri iptal etmesinin ardından yasal uyum sürecini de içeriyor.

Bakan Müşavirliği Yeniden Tanımlanıyor

Yeni düzenlemeyle, bakanlıklarda özel öneme sahip konularda bakana danışmanlık yapmak üzere “bakan müşaviri” atanabilecek. Müşavirler doğrudan bakana bağlı olacak ve görevleri, bakanın görev süresiyle sınırlı kalacak. Bakan görevden ayrıldığında müşavir de görevini bırakacak.

Bu kadrolara atama, sınavsız yapılabilecek. Ancak bu görev, kamu kurumlarında kalıcı bir hak doğurmayacak. Açık atanan müşavirlerin görevleri sona erdiğinde kamu ile ilişkileri kesilecek. Mevcut kamu çalışanları ise eski pozisyonlarına dönebilecek.

Uzman Atamaları da Güncelleniyor

Taslak, uzman ve uzman yardımcılarının istihdamında yeni kurallar getiriyor. Merkez teşkilatları, YÖK, Genelkurmay gibi kurumlarda uzman personel görevlendirilebilecek. Uzmanlara denetim, analiz, soruşturma gibi görevler verilebilecek ve bu kişiler kamu ve özel sektörden bilgi, belge talep edebilecek.

65 Yaş Üstü Sürücüye Yeni Şartlar, Asılsız İhbarda Cezalar Artıyor

Kanun teklifinde yalnızca kamu istihdamı değil, farklı alanları da kapsayan değişiklikler yer alıyor. Kırmızı ışık ve hız ihlallerine yüksek cezalar gelirken, 65 yaş üstü sürücülere her yıl sağlık ve psikolojik yeterlilik testi şartı getiriliyor.

Acil çağrı merkezini meşgul edenlere verilen para cezası da 250 TL’den 1.500 TL’ye çıkarılıyor. Asılsız ihbarın tespiti halinde ise bu ceza 15.000 TL’ye kadar çıkabilecek.

Cumhurbaşkanlığına Yeni Düzenleme, Harcama Yetkisi Artıyor

Düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanlığı hizmetleri artık bazı temel kanunların kapsamı dışında yürütülecek. Harcırah, ihale ve taşıt gibi düzenlemelerde Cumhurbaşkanlığı kendi usul ve esaslarını belirleyecek.

Uzmanlık Alanları Genişletiliyor

Savunma Sanayii, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlardaki personelin mali hakları da yeniden belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı teşkilatında, Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumlara bağlı yöneticilere de yüksek derecede hak ve ödemeler tanınıyor.

Geçici Görevlendirme ve Kamu Görevlisi Hareketliliği

Devlet memurları, kurumlarının onayıyla başka kamu kurumlarında geçici olarak görevlendirilebilecek. Bu süre bir yıl olacak ve uzatılabilecek. 6 ayı aşan görevlendirmelerde personelin rızası şart olacak.

Üst Düzey Atamalara Yeni Kriterler

Üst kademe kamu yöneticilerine atanmak için, yalnızca kamu değil, özel sektör ve uluslararası kuruluşlardaki deneyim de hizmet süresi olarak sayılacak. Kurumsal hedeflere ulaşamayan yöneticiler görev süreleri dolmadan alınabilecek.

Sendika Üyeliğine Sınırlama

Yeni teklif, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bazı kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin sendika kurma ve üye olma hakkını da sınırlıyor. Diyanet, Savunma Sanayii ve İletişim Başkanlığı gibi kurumlar bu kapsama dahil edildi.

Teklifle, Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etmesi dolayısıyla yasal düzenlemelere gidiliyor. Buna göre, Devlet Memurları Kanunu’ndaki değişiklikle bakanlıklarda, özel önem ve öncelik taşıyan konularda bakana danışmanlık yapmak üzere bakan müşaviri atanabilecek.

Bakan Müşaviri Kadroları

Bakan müşavirleri doğrudan bakana bağlı çalışacak. Bakan müşavirleri, bakanın görev süresiyle sınırlı olarak görev yapacak. Bakanın görevi sona erdiğinde, bakan müşavirlerinin görevi de sona erecek. Bakan müşavirleri gerektiğinde bakanın görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek.

Bakan müşaviri kadrolarına atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve dereceye yükselme hükümlerine bağlı olmaksızın atama yapılabilecek. Ancak bu şekilde atanmış olmak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer herhangi bir kadro, pozisyon ve göreve atanma veya kamuda herhangi bir statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmeyecek.

Bakan müşaviri kadrolarına açıktan atananlardan görevi sona erenlerin veya görevden alınanların memuriyetle ilişikleri kesilecek.

Kamu görevlisiyken bakan müşavirliğine atananlar, görevleri sona erdiğinde veya görevden alındıklarında, yönetici kadro, pozisyon ve görevleri hariç olmak üzere önceki kadro veya pozisyonlarına en geç bir ay içinde atanacak. Bu şekilde atanacaklar için uygun boş kadro veya pozisyon bulunmaması halinde, söz konusu kadro veya pozisyonlar başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas edilmiş ve kurumların kadro veya pozisyon cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılacak. Atama işlemi tamamlanıncaya kadar bunların her türlü mali ve sosyal hak ve yardımları kurumları tarafından ödenecek.

Bakan müşaviri kadrolarında görev yapanlara, bakanlık müşaviri kadrosuna bağlı mali, sosyal hak ve yardımlar aynı usul ve esaslar dahilinde ödenecek.

Uzman ve uzman yardımcısı istihdamı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) uzman ve uzman yardımcıları da sınav, yeterlilik, tez ve uzmanlığa atanma gibi hususlar bakımından Devlet Memurları Kanunu’nun ek 41. maddesindeki hükümlere tabi olarak istihdam edilecek.

Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere merkez teşkilatlarında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında, Yükseköğretim Kalite Kurulunda, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek.

İstihdam edilen uzman ve uzman yardımcılarına teşkilatlanmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla diğer görevlerinin yanı sıra yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde araştırma, analiz, teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma yaptırılabilecek.

Denetime tabi gerçek ve tüzel kişilerin, denetim için gereken gizli dahi olsa bütün belge, defter ve bilgileri talep edildiği takdirde ibraz etmeleri, para ve para hükmündeki evrakı ve ayniyatı ilk talep halinde denetimle görevli uzman ve uzman yardımcılarına göstermeleri, sayılmasına ve incelemesine yardımcı olmaları zorunlu olacak.

Araştırma, inceleme, analiz, teftiş, denetim, inceleme ve soruşturma ile görevli uzman ve uzman yardımcıları, görevleri sırasında tüm resmi daire, kurum, kuruluş ve kamuya yararlı derneklerle, gerçek ve tüzel kişilerden gerekli yardım, bilgi, evrak, kayıt ve belgeleri istemeye yetkili olacak, kanuni bir engel olmadıkça bu isteğin yerine getirilmesi zorunlu tutulacak.

Teklifle, taşra teşkilatlarındaki uzman ve uzman yardımcısı istihdamına ilişkin düzenlemelere gidilecek.

Cumhurbaşkanlığı hizmetlerine yönelik düzenlemeler

Teklifle Danıştay Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil olmak üzere; kapatılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin askeri hakim sınıfından başkan, başsavcı, daire başkanı ve üyelerinden emekliye ayrılmış olanların sağlık giderleri Danıştay bütçesinden karşılanacak.

Düzenlemeyle “Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun”un adı “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Teşkilatına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” şeklinde değiştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinin özelliği ve güvenlik şartına uygun şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Devlet İhale Kanunu, Kamu Konutları Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Devlet Denetleme Kurulu hakkında uygulanmayacak. Söz konusu kanunlarda düzenlenen hususlar ile mali iş ve işlemlere ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca belirlenecek.

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’daki değişiklikle Savunma Sanayii Başkanı ve Başkan Yardımcısına, sırasıyla Savunma Sanayii Müsteşarı ve Müsteşar Yardımcısı için ilgili mevzuat hükümlerinde kadrosuna bağlı olarak öngörülmüş mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak. Bu ödemelerden vergi ve diğer kesintilere tabi olmayanlar düzenlemeye göre de vergi ve diğer kesintilere tabi olmayacak. Bunlar, emeklilik hakları bakımından da sırasıyla Savunma Sanayii Müsteşarı ve Müsteşar Yardımcısına denk kabul edilecek.

Geçici görevlendirme

Teklifle hakim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakati ile bir yılı geçmemek üzere, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilecek. Bu süre birer yıl uzatılabilecek.

Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından alacak. Bu kişiler, görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılacak.

Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekecek. Bu şekilde görevlendirilenler görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalanacak. Bu kişiler, geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılacak.

Toplamda 6 ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması gerekecek. Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümleri saklı olacak. Bu kapsamda geçici görevlendirme yapamayacak kurum ve kuruluşlar ile görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenecek.

Sözleşmeli personel ve iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam

Teklifle, devlet memuru istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarından teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülenlere ait hizmetlerin, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ve iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam edilen personel eliyle yürütülmesi hükme bağlanıyor.

Mevzuatta öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar ile emeklilik hakları bakımından “Başbakanlık Müsteşarına” ve “en yüksek devlet memuru”na yapılan atıflar “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri”ne yapılmış sayılacak.

İlgili mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere Strateji ve Bütçe Başkanı ile Siber Güvenlik Başkanına, bakanlık müsteşarı için kadrosuna bağlı olarak mevzuatta öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler, aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak ve emeklilik hakları bakımından da aynı hükümler esas alınacak.

Devlet Arşivleri Başkanı ve Milli Saraylar İdaresi Başkanına Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı; Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcılarına bakanlık genel müdürü, İletişim Başkan Yardımcıları, Devlet Arşivleri Başkan Yardımcıları ve Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcılarına Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı için ilgili mevzuatta kadrolarına bağlı olarak öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak; emeklilik hakları bakımından da aynı hükümler esas alınacak.

Üst kademe kamu yöneticisi atamaları

Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atanabilmek için Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde belirtilen şartların taşınması gerekecek. Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atanacaklar için aranan hizmet süresinin hesabında, 4 yıllık yükseköğrenim gördükten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak fiilen çalışılan sürelerin tamamı dikkate alınacak.

Cumhurbaşkanınca süreli atanan üst kademe kamu yöneticileri, ilgili kanunlarda öngörülen görevden alma gerekçeleri yanında kurumsal hedeflere ulaşılamaması nedeniyle de süreleri tamamlanmadan görevlerinden alınabilecek.

Üst dereceli kadrolara atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her 3 yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık derecelerinin yükselmesinde dikkate alınacak.

Teklifle, kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatındaki üst kademe kamu yöneticisi ve taşra teşkilatındaki il ve bölge müdürü kadro, pozisyon ve görevleri ile bu kadro, pozisyon ve görevlerin dengi ve daha üstü kadro, pozisyon ve görevlere atanabilmek için aranan şartlara yönelik düzenleme yapılıyor.

İlgili hüküm gereğince 9 Temmuz 2018’den önce bakanlık müşaviri kadrolarına atanmış veya çeşitli kanun, kanun hükmünde kararname veya diğer mevzuat hükümlerine göre bakanlık müşaviri veya müşavir ya da danışman kadro veya pozisyonlarına atanmış sayılanlar ile 11 Nisan 2025 itibarıyla atandıkları söz konusu kadro veya pozisyonlarda bulunanlar, atanma şartlarını kaybedenler, ceza kovuşturması veya disiplin soruşturması sonucunda görevden alınanlar veya görevleri sona erenler hariç olmak üzere, 31 Temmuz 2025’e kadar kurumlarına başvurmaları halinde atamaya yetkili amirler tarafından 9 Temmuz 2018’den önceki kadro veya pozisyonlarına atanacak.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir