Cumhurbaşkanlığı 2025 Yatırım Programı verilerine göre, 2020’de 12.5 milyar liraya mal olması beklenen 11 şehir hastanesinin toplam maliyeti, bugün itibarıyla 117.3 milyar liraya çıktı. 

Enflasyon Hesapları Altüst Etti 

Yanlış ekonomi politikalarının etkisiyle artan enflasyon, devletin hastane inşaat projelerini de vurdu. Örneğin, İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin 1. etap maliyeti 2020’de 2.06 milyar lira olarak hesaplanırken, 2025’te bu rakam 16.92 kat artarak 34.8 milyar liraya ulaştı. 

Rize, Samsun ve Trabzon’daki şehir hastanelerinde de benzer artışlar yaşandı. İnşaat maliyetlerinin bu derece artması, iktidarın daha fazla vergi toplamasını zorunlu hale getiren nedenlerden biri oldu. 

Şehir Hastaneleri ve Müteahhit Ödemeleri 

Özel sektöre yaptırılan şehir hastanelerine her yıl devasa ödemeler yapılmaya devam ediliyor. 2024’te, şehir hastanelerinin kullanım kirası ve hizmet bedeli adı altında müteahhitlere 59.1 milyar lira ödendi. 2025’te bu rakamın 67 milyar lira daha artması bekleniyor. Ayrıca bütçe kaynaklarından 105 milyar liralık bir ödeme daha yapılacak. 

TÜİK Verileriyle Ters Düşen Artış 

TÜİK’in tüketici fiyatları endeksi verileri, aynı dönemde enflasyonun 5.7 kat arttığını gösteriyor. Ancak hastane inşaat maliyetlerinin 9 ila 17 kat artması, ekonomik planlamadaki sorunları ve kaynak israfını gözler önüne seriyor. 

Kamuya Yük ve Vergiler 

Artan inşaat maliyetleri, şehir hastanelerine aktarılan devasa bütçeler ve özel sektöre yapılan ödemeler, halkın vergilerinden daha fazla kesinti yapılmasına yol açıyor. “Halkın cebinden 1 kuruş çıkmayacak” vaadiyle başlayan şehir hastanesi projeleri, maliyetleriyle vatandaşların sırtına ağır bir yük bindiriyor. 

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir