Üst Kademe Yöneticilikte Yeni Düzen
Üst kademe kamu yöneticiliğine atanabilmek için gereken kamu hizmet süresine, özel sektörde veya serbest meslekle geçirilen süreler de dahil edilecek. Kurumsal hedeflere ulaşılamaması durumunda yöneticiler görev süresi dolmadan görevden alınabilecek.
Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atanabilmek için Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde belirtilen şartların taşınması gerekecek. Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atanacaklar için aranan hizmet süresinin hesabında, 4 yıllık yükseköğrenim gördükten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak fiilen çalışılan sürelerin tamamı dikkate alınacak.
Cumhurbaşkanınca süreli atanan üst kademe kamu yöneticileri, ilgili kanunlarda öngörülen görevden alma gerekçeleri yanında kurumsal hedeflere ulaşılamaması nedeniyle de süreleri tamamlanmadan görevlerinden alınabilecek.
Üst dereceli kadrolara atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her 3 yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık derecelerinin yükselmesinde dikkate alınacak.
Kanunla, kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatındaki üst kademe kamu yöneticisi ve taşra teşkilatındaki il ve bölge müdürü kadro, pozisyon ve görevleri ile bu kadro, pozisyon ve görevlerin dengi ve daha üstü kadro, pozisyon ve görevlere atanabilmek için aranan şartlara yönelik düzenleme yapılıyor.
İlgili hüküm gereğince 9 Temmuz 2018’den önce bakanlık müşaviri kadrolarına atanmış veya çeşitli kanun, kanun hükmünde kararname veya diğer mevzuat hükümlerine göre bakanlık müşaviri veya müşavir ya da danışman kadro veya pozisyonlarına atanmış sayılanlar ile 11 Nisan 2025 itibarıyla atandıkları söz konusu kadro veya pozisyonlarda bulunanlar, atanma şartlarını kaybedenler, ceza kovuşturması veya disiplin soruşturması sonucunda görevden alınanlar veya görevleri sona erenler hariç olmak üzere, 31 Temmuz 2025’e kadar kurumlarına başvurmaları halinde atamaya yetkili amirler tarafından 9 Temmuz 2018’den önceki kadro veya pozisyonlarına atanacak.
Geçici Görevlendirmeye Yasal Zemin
Kamu çalışanları, 1 yıla kadar diğer kamu kurumlarında geçici olarak görevlendirilebilecek. Süre uzatılabilirken, 6 ayı geçen durumlarda personelin yazılı onayı gerekecek.
Kanunla, hakim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatı ile 1 yılı geçmemek üzere, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilecek. Bu süre birer yıl uzatılabilecek.
Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından alacak. Bu kişiler, görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılacak.
Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekecek. Bu şekilde görevlendirilenler, görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalanacak. Bu kişiler, geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılacak.
Toplamda 6 ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin alınması gerekecek. Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümleri saklı olacak. Bu kapsamda geçici görevlendirme yapamayacak kurum ve kuruluşlar ile görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenecek.
Sözleşmeli Personel İçin Yeni Statü
Devlet memuru olmayan kurum ve kuruluşlarda çalışan sözleşmeli personel için idari hizmet sözleşmesiyle istihdam yolu resmileştirildi. Bu kişiler, belirlenen usuller doğrultusunda kamu hizmeti sunabilecek.
Kanunla, devlet memuru istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarından teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülenlere ait hizmetlerin, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ve iş mevzuatı hükümlerine göre istihdam edilen personel eliyle yürütülmesi hükme bağlanıyor.
Mevzuatta öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar ile emeklilik hakları bakımından “Başbakanlık Müsteşarına” ve “en yüksek devlet memuru”na yapılan atıflar, “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri”ne yapılmış sayılacak.
İlgili mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere Strateji ve Bütçe Başkanı ile Siber Güvenlik Başkanı’na, bakanlık müsteşarı için kadrosuna bağlı olarak mevzuatta öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler, aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak ve emeklilik hakları bakımından da aynı hükümler esas alınacak.
Devlet Arşivleri Başkanı ve Milli Saraylar İdaresi Başkanı’na Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı; Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcılarına bakanlık genel müdürü, İletişim Başkan Yardımcıları, Devlet Arşivleri Başkan Yardımcıları ve Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcılarına Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı için ilgili mevzuatta kadrolarına bağlı olarak öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak; emeklilik hakları bakımından da aynı hükümler esas alınacak.
Bakan Müşaviri Kadrosu Yasallaştı
Yeni düzenlemeyle birlikte bakanlıklarda, bakana doğrudan bağlı çalışacak “bakan müşaviri” kadroları ihdas edildi. Bu görevlere sınavsız atama yapılabilecek ve müşavirlerin görev süresi bakanın görev süresiyle sınırlı olacak. Görevden alınan müşavirler, memuriyete dönüş hakkına sahip olmayacak. Kamu personeliyken atananlar ise eski görevlerine dönebilecek.
Uzman ve Denetçi Atamalarına Yeni Yetkiler
TMSF dahil çeşitli kurumlara uzman ve uzman yardımcısı alımı, yeni düzenlemelerle genişletildi. Uzmanlar, denetim, inceleme, analiz ve soruşturma gibi işlemleri yürütme yetkisine sahip olacak. İlgili kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi talep etme yetkisi de verildi.
Cumhurbaşkanlığı Hizmetlerinde İstisnalar
Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinin yürütülmesinde Harcırah, İhale, Taşıt ve Konut Kanunları gibi pek çok düzenleme dışına çıkılabilecek. Bu kapsamda mali ve idari işlemlerde uygulanacak usul ve esaslar doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
Savunma Sanayii Yöneticilerine Özel Haklar
Savunma Sanayii Başkanı ve Başkan Yardımcısının maaş ve sosyal hakları, müsteşar seviyesine yükseltildi. Emeklilik hakları da aynı seviyeye eşdeğer kabul edilecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gelirleri Düzenlendi
Bakanlığa ait tüm gelirler artık özel hesaplarda toplanacak ve sadece gençlik, spor ve yurt hizmetlerine ayrılabilecek. Bu hesaplar üzerinden burs, barınma, beslenme gibi harcamalar yapılabilecek.
Sendikal Üyelik Sınırlaması
Yeni yasa ile Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı ve bazı bağlı kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin sendika kurma veya üye olma hakları kaldırıldı.
Asılsız İhbara Ağır Ceza
112 Acil Çağrı Merkezine yapılan asılsız ihbarlar için verilen para cezaları artırıldı. Mevcut 250 TL’lik ceza, 1.500 TL’ye çıkarıldı. Teyit edilen asılsız ihbarlar içinse ceza 15 bin TL olacak. Tekrarı durumunda ceza iki katına çıkacak.
Dışişleri Bakanlığı Akademisi’ne Ek Ders Ücreti
Dışişleri personeli ve uzmanlara, Diplomasi Akademisi’nde verdikleri ders başına ücret ödenecek. Yıllık ders saati 360’ı geçemeyecek.
Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve Diğer Değişiklikler
İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’nun üye yapısı yeniden düzenlenirken, bazı kurum başkanları ve yardımcılarının hakları, eşdeğer kamu görevleriyle uyumlu hale getirildi.