Ancak kamuoyunun yeterince farkında olmadığı bir uygulama olan Mesai Dışı Muayene, bu soruna etkili bir alternatif sunuyor.

Akşam Saatlerinde de Muayene Olmak Mümkün

Sağlık Bakanlığı tarafından devreye alınan Mesai Dışı Randevu sistemi, doktorların 17.00’den sonra hasta kabul etmesini sağlıyor. Hafta içi belirli günlerde uygulanan bu sistem, özellikle gündüz çalıştığı için randevu alamayan hastalara çözüm sunuyor.

Birçok devlet hastanesinde aktif olarak sürdürülen bu uygulama sayesinde, vatandaşlar mesai sonrası saatlerde de muayene olabiliyor.

Hangi Branşlarda Geçerli?

İç hastalıkları (dahiliye), çocuk sağlığı ve hastalıkları, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları ve göz hastalıkları gibi talebin yoğun olduğu branşlar, mesai dışı muayenenin en sık uygulandığı alanlar arasında yer alıyor.

MHRS ya da e-Nabız sistemine giriş yapılarak, hastanelerde hangi doktorların akşam saatlerinde hizmet verdiği kolayca görülebiliyor.

“Randevu Bulamıyorum” Diyenlere Öneri

Uzmanlar, randevu bulamayan vatandaşlara arama kriterlerini esnetmeleri tavsiyesinde bulunuyor. MHRS sisteminde genellikle “akşam” veya “mesai sonrası” ifadeleriyle yer alan randevular, çoğu zaman boş kontenjanlar içeriyor. Bazı hastanelerde hafta içi saat 20.00’ye kadar hizmet sunuluyor.

Bilgilendirme Eksikliği Kullanımı Kısıtlıyor

Uygulama aktif olmasına rağmen yeterince tanıtılmadığı için birçok kişi bu imkândan habersiz. Sağlık alanındaki STK’lar, Sağlık Bakanlığı’na bu konuda daha görünür ve kapsamlı bilgilendirme çağrısı yapıyor.

Hem Hastaya Nefes, Hem Hekime Destek

Mesai Dışı Randevu uygulaması, doğru anlatılıp yaygınlaştırıldığında hem hastaların mağduriyetini azaltabilir hem de gündüz saatlerindeki yoğunluğu dengeleyerek hekimlerin iş yükünü hafifletebilir.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir