Memur, cezaya itiraz ederek dava açsa da mahkeme kararı onadı.

Tanıklar: “Hakaret Ettiği Sabit”

Olay, 26 Şubat 2014 tarihli bir kurum içi toplantıda yaşandı. Toplantının soru-cevap bölümünde söz alan memur, eleştirileri üzerine katılımcılardan gelen tepkilere karşı, yüksek sesle “yalakalık yapıyorsunuz, köpek gibi havlıyorsunuz” şeklinde ifadeler kullandı.

Yapılan disiplin soruşturması sonucunda, bu sözlerin hakaret niteliği taşıdığı, özellikle resmî bir ortamda iş arkadaşlarına yönelik sarf edildiği gerekçesiyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi.

Mahkeme: “Fiil, Disiplin Suçuna Uygun”

Disiplin cezasına karşı açılan davayı değerlendiren ilk derece mahkemesi, tanık beyanlarına ve soruşturma raporuna dayalı olarak memurun söz konusu ifadeleri kullandığını açıkça sabit buldu. Mahkeme, bu davranışın Devlet Memurları Kanunu’nun 125/D-l maddesinde tanımlanan disiplin suçunu oluşturduğunu belirterek, davayı reddetti.

Ne Diyor Kanun?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi D-l bendine göre,

“Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak” kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiriyor.

Sonuç

Toplantıda sarf edilen sözlerin hakaret içerdiğine hükmeden mahkeme, memurun aldığı kademe durdurma cezasının hukuka uygun olduğuna karar verdi. Bu karar, kamu görevlilerinin resmî ortamlarda kullandığı dilin ve davranışların disiplin sürecine etkisi bakımından emsal teşkil ediyor.

T.C. D A N I Ş T A Y ONİKİNCİ DAİRE

Esas No : 2021/5312 – Karar No : 2022/5564

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: … Anadolu Lisesinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (l) alt bendi uyarınca bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin ……………………………..İl Milli Eğitim Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti : … İdare Mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 07/11/2019 tarih ve E:2016/5597, K:2019/8464 sayılı bozma kararına uyularak; uyuşmazlıkta, soruşturma raporu ve kapsamındaki tanık ifadeleri incelendiğinde, 26/02/2014 tarihinde yapılan toplantı sonundaki soru-cevap kısmında, gürültü oluştuğu ve davacının toplantıya dair eleştirilerini ileri sürdüğü, o sırada katılımcılardan gelen tepki üzerine, salonda bulunan katılımcılara yönelik olarak “yalakalık yapıyorsunuz, köpek gibi havlıyorsunuz” şeklinde beyanda bulunduğunun sabit olduğu ve katılımcısı olduğu resmi bir toplantıda sarfettiği bu sözlerin, iş arkadaşlarına hakaret mahiyetinde olduğu anlaşıldığından, fiiline uyan disiplin cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Alt ceza uygulanmadığı ve dava konusu işlemin mevzuat hükümlerine aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacının temyiz isteminin reddine,

2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin temyize konu … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir