Ancak aradan geçen 19 yıla rağmen bu genelgenin birçok maddesinin hâlâ hayata geçirilmediği görülüyor.
Genelge var ama uygulama yok!
Sağlık Bakanlığı’nın bu genelgesine göre:
Sağlık çalışanları sıra beklemeden muayene olmalı.
Ebe, hemşire ve sağlık memurları, görev tanımlarının dışındaki işlerde çalıştırılmamalı.
Gebeliğinin 24. haftasını tamamlayan kadın personel nöbetten muaf tutulmalı.
25 yıl hizmeti olan sağlık çalışanları nöbet görevinden mümkün olduğunca çıkarılmalı.
Ancak sahadaki gerçek tablo, genelgeyle taban tabana zıt. Mevzuata aykırı geçici görevlendirmeler devam ediyor, görev tanımları dışında çalıştırma yaygın, kadın personel hamilelikte ve süt izninde dahi nöbete çağrılıyor, kıdemli personel halen yoğun nöbet listelerinde yer alıyor.
Denetim Nerede?
En dikkat çeken soru ise şu: Bu genelgenin uygulanıp uygulanmadığını Sağlık Bakanlığı neden denetlemiyor?Yıllardır personelin mağduriyetine rağmen, denetim ve yaptırım eksikliği nedeniyle bu kurallar kâğıt üzerinde kalıyor.
Sağlık personelinden gelen şikâyetler, sosyal medya paylaşımları ve sendika açıklamaları, genelgenin birçok maddesinin hâlâ uygulanmadığını gözler önüne seriyor. Bakanlık, bizzat kendi imzasını taşıyan bu düzenlemelerin arkasında neden durmuyor?
Hatırlatmak Yetmez, Gereğini Yapın
Tüm sağlık çalışanlarının ortak beklentisi çok net: Bu tür genelgeler sadece yayınlanmakla kalmamalı, sahada uygulanmalı ve takip edilmelidir. Aksi takdirde, çalışanların motivasyonu zedelenmekte ve iş yükü katlanarak artmaktadır.
Sağlık Bakanlığı, yayımladığı bu genelgenin gereklerini yerine getirmeli, denetim mekanizmalarını etkinleştirmeli ve çalışanların haklarının arkasında durmalıdır. Aksi halde bu tür düzenlemeler sadece “iyi niyet bildirgesi” olmaktan öteye geçemez.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B100THG0l20000/38 09155 09.05.2005
Konu: Çalışma Düzeni
…………….. VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
GENELGE
2005/79
İlgi: a) 01.10.2004 tarih ve 16637 sayılı genelge
b) 20.10.2004 tarih ve 18047 sayılı genelge
Bakanlığımızca sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında;
Sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesinde son derece etkin ve önemli bir yeri olan sağlık insan gücünden en üst seviyede yararlanmak suretiyle sağlık kurum ve kuruluşlarımızda hasta haklarını gözeterek, insan yaşamının kutsallığından ödün vermeksizin, verimlilik ve etkililik esaslarına dayalı sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak öncelikli ve temel hedefimizdir.
Bu hedeflerimiz doğrultusunda hasta memnuniyetinin sağlanmasının yanı sıra her türlü özveri ve gayretle hizmet sunma çabası içerisinde olan sağlık personelimizin çalışma şartlarının da iyileştirilmesi bağlamında aşağıdaki hususların vurgulanmasında lüzum ve yarar görülmüştür:
1-Muayene, tetkik, tahlil ve tedavilerini yaptırmak üzere sağlık kurum ve kuruluşlarımıza başvuran sağlık çalışanlarının görevlerinden kaynaklanan özel durumları dikkate alınarak,
sıra gözetilmeden, öncelikle ve bekletilmeksizin muayene ve tedavilerinin sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
2-Uygulamada ebe, hemşire ve sağlık memurlarının; vezne görevlisi, mutemet, döner sermaye memuru, santral memuru, danışma görevlisi, tutukevlerinde üst arama memuru gibi görevlerde çalıştırıldıkları Bakanlığımıza iletilmektedir. Ebe hemşire ve sağlık memurlarının belirlenmiş görev yetki ve alanları ile temel eğitim, hizmet içi eğitim, görev ve unvanlarına uygun olarak çalıştırılmaları gerekmektedir.
Ebe hemşire ve sağlık memurları sağlık hizmetleri dışında çalıştırılmamalı,
mevzuat ile belirlenen görev ve yetkileri dışında görev verilmemelidir. Bu durumda olanlar da gerekli tedbirler alınıp personel desteği sağlanarak hizmetin aksamasına meydan verilmeden düzeltilmelidir.
3-657 Sayılı Kanun”un 104 üncü maddesinin (A) bendinde.
“Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Memurlara bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçim hakkı vardır
” şeklinde düzenleme yapılarak ilgi (b) de kayıtlı genelgemiz ile tüm valiliklere tebliğ edilmiştir. Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan
bayan personelin gebeliklerinin 24. haftasını tamamladıktan sonradoğum öncesi izne ayrılıncaya kadar
ve doğum yapanların da süt izni süresince hizmeti aksatmayacak şekilde zaruret olmadığı sürece nöbete girmemeleri sağlanmalıdır.4-Hizmette 25 yılını doldurmuş sağlık personelinin, hizmetin aksatılmaması kaydıyla mümkün mertebe nöbet hizmetlerinden muaf tutulmaları sağlanmalıdır.
Bilgilerinizi ve uygulamaların buna göre yürütülmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması hususunun ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına tebliğini önemle rica ederim.
Prof. Dr. Recep AKDAĞ – Bakan
DAĞITIM:
Gereği:
81 İl Valiliğine