Tıp öğrencisi Meliz Yurdaer, kadın anatomisine uyumlu CPR (kalp akciğer canlandırması) yeleği tasarlayarak sağlık eğitiminde önemli bir eksikliği kapatmayı hedefledi.
Türkiye’nin dört bir yanından 40 ilden gelen 500’ü aşkın tıp öğrencisinin katıldığı kongrede, Temel Yaşam Desteği eğitimi büyük ilgi gördü. Gazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gültekin Kadı’nın verdiği eğitimde katılımcılar teorik bilgilerini pratiğe dökme imkânı buldu.
Kadınlara Müdahalede Eşitsizlik: Hayat Kurtarmada Fark Yaratacak Proje
Atölye çalışmaları sırasında Meliz Yurdaer’in geliştirdiği kadın anatomisine uyarlanabilir CPR yeleği tanıtıldı. Yurdaer, mevcut eğitim mankenlerinin çoğunlukla erkek anatomisi üzerine kurulu olduğuna dikkat çekerek, bunun acil müdahalelerde kadınların daha düşük hayatta kalma oranlarına neden olabileceğini belirtti.
Yurdaer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Kadınlara kalp krizi gibi acil durumlarda erkeklere oranla %6 daha az müdahale ediliyor ve kadınların hayatta kalma oranı %23 daha düşük. Bu farkın sebeplerinden biri de eğitim materyallerinin erkek vücudu üzerine kurgulanması. Geliştirdiğimiz yelek, sağlık çalışanlarına kadın bedenine daha doğru müdahale pratiği kazandırmayı amaçlıyor
Yelek, klasik CPR mankenlerine uyum sağlayacak şekilde, silikon ve likralı kumaştan üretildi. Böylece müdahale sırasında utanma, çekinme veya yanlış anlama gibi endişelerin de azaltılması hedefleniyor.
Sağlık Eğitiminde Cinsiyet Eşitliği İçin Önemli Bir Adım
Meliz Yurdaer, geliştirdiği projeyle sağlık eğitiminde cinsiyet eşitliğini desteklemeye kararlı olduklarını vurguladı. Proje, hem sağlık çalışanlarının eğitim kalitesini artıracak hem de acil müdahale gerektiren durumlarda kadın hastaların yaşama şansını yükseltecek.