Türkiye’de acil sağlık hizmelerinde hızlı ve olumlu gelişmeler 3-4 yıldır durma noktasına geldi
personel sağlık
Hem mevzuat hemde sistem açısından kendini yenileyemeyen acil sağlık hizmeleri sıkıntılı bir noktaya geldi.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana,Bursa vb metropol kentlerde hem istasyon sayısı yetersiz hemde ambulans sayısı yetersiz. 24 saat boyunca vakadan vakaya giden sağlık çalışanları yoruldu ve yıprandı.
Hem mezun olan onbinlerce paramediğin istihdamı hemde mevcut 112 acil çalışanlarının iş yükünün azaltılası için yeni 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarına ihtiyaç vardır.
Vaka yoğunluğundan yemek yemeye bile fırsat bulamayan ekipler, komuta kontrol merkezinden 10-15 dakikalık izinler alıp yemek yemeye çalışıyorlar.
Kilometrelerce il içi ve il dışı sevk yapan ekipler görev dönüşü kaldıkları yerden vakalara devam etmektedirler.
Alınan düşük teşvikler ise asla kabul edilemez bir seviyedir.
Acil sağlık ekiplerinin ülke içinde etkin, hızlı ve verimli olması için yeni istasyonların açılması şarttır. 112 istasyonu açmamak, personele nöbet ücreti çıkmasın diye uğraşmak sadece iş bilmez, bencil, haset yöneticilerin huyudur. 112’nin tasarrufu olmaz. Acilin , afetin nerde ne zaman olacağını kimse bilemez.
Bugün ambulanlar, hastalara zamanında ulaşıyorsa bunun tek sebebi fedakar 112 çalışanlarının insan üstü gayretindendir. Bıçaklama vakasına gidip, ardından 5. kattan hasta indirip sonra sevke çıkmak kolay bir iş değildir.